Verd-bouisset
Ruscus aculeatus
Asparagaceae Ruscaceae
Àutri noum : Bresegoun, Trauco-sego, Calendau, Bouis-pougnènt, Verd-bouis.
Noms en français : Petit-houx, Fragon.
Descripcioun :Pichot aubret que porto de fru rouge à l'autouno e qu'adourno tradiciounalamen la taulo calendalo ("calendau"). Si pichòti flour estelado soun bessai mens couneigudo, pamens soun de vèire. Li fueio (cladodo), proun espinouso, rèston verdo de longo ("verd-bouisset").
Usanço :Lou verd-bouisset èi couneigu e emplega desempièi li mège grè (bon diureti). A l'ouro d'aro sa racino se retrobo dins mant'un remèdi pèr ajuda à la circulacioun dóu sang di cambo e peréu di moureno.
Port : Pichoto planto lignouso
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Ruscus
Famiho : Asparagaceae
Famiho classico : Ruscaceae
Ordre : Aspargales
Coulour de la flour :
Vióuleto
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printems
Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Garrigo
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Ruscus aculeatus L., 1753
Douceto(-di-fru-pelous)
Valerianella eriocarpa
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Greisseto, Pan-froument, Pan-dóu-bon-Diéu.
Noms en français : Doucette à fruits velus, Mâche à fruits velus.
Descripcioun :La douceto-di-fru-pelous es uno planto verd-clar qu'a de fueio pulèu entiero o un pau dentado amé de flour roso. Li ramo que porton li fru s'espessisson de la baso vers lou soumet. Se recounèis subretout à si fru pelous acaba pèr uno pichoto courouno valènt à dire un "calice" mens (o quàsi) tant large que lou fru.
Usanço :Dèu agué li mémi prouprieta que la douceto. Èi peréu uno bono ensalado champanello.
Port : Erbo
Taio : 5 à 30 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1200 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Abriéu à jun
Liò : Tepiero seco
- Champ
- Sablo
- Roucas
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Valerianella eriocarpa Desv., 1809